Туристически маршрут: Екопътека „Войнишка памет“, с. Алдомировци

Обща информация

Екопътека “Войнишка памет” се намира в китното село Алдомировци, община Сливница. Близостта ѝ до столицата я прави чудесно място за бягство от града и разходка сред природата. В същото време това е и подходящо място за запознаване с българската история. Именно тук, в района на Алдомировци и съседните населени места, през далечната 1885г. са се водели сражения в Сръбско-българската война. В най-високата част на селото (в местността “Мрамор”) се намира Първият войнишки паметник в България.

Живописният маршрут и дължината от 1700м, правят екопътеката подходяща за всякакъв тип туристи. Началото на маршрута е местността „Чешмата“, където е изградена една от най-старите чешми в селото с изворна вода. Близо до чешмата има детска площадка и голяма беседка с маси и пейки. Информационна табела дава информация за екопътеката.

По протежението на маршрута има иградени указателни табели/стрелки, дървен мост и четири места за отдих. Пътеката заобикаля красива борова гора и за около 45 минути се достига до крайната точка – местността “Центъра”. На това място през 1885г. е било разположено командването на българската армия по време на Сръбско-българската война. Оттук са наблюдавани позициите на различните фронтове.

Поставена е паметна плоча, която да напомня на днешните поколения за героизма на своите предци, дали живота си за свободата на родината си. Новоизградената дървена наблюдателна кула предлага красива гледка към съседните населени места и хълмовете, където са се водели боевете през 1885г.

Снимки

Местоположение и GPS данни

 

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *