Туристически маршрут: Обиколка на град Сливница

Обща информация

Монумент “Героите на Сливница”За начало на маршрута обиколка на град Сливница приемаме центъра на града, където можете да паркирате колите си. Там се извисява близо 20-метровия монумент “Героите на Сливница”, символизиращ духа на българския войник.

Следващата ни спирка е параклис „Свети Георги“, който се намира в гората над „Адамова махала“. Минаваме по пазарната улица на града (пазарен ден е неделя) и пресичаме пешеходния метален мост над реката. В края на улицата завиваме вдясно и по черен път се насочваме към гората. След около 200м изкачване, достигаме до параклиса. Гората е подходящо място за пикник и отдих – има поляна, дебела сянка и свеж въздух.

Православен храм “Св. св. Кирил и Meтoдий”След това се връщаме по същия път до металния мост, пресичаме го и завиваме вляво. Вървим покрай реката и завиваме на първата улица вдясно. Там се намират православния храм “Св. св. Кирил и Meтoдий” – най-старата сграда в града и Паметника-костница до църквата в Сливница, увековечаващ паметта на загиналите военнослужещи, починали от раните си извън бойното поле, през войните 1912-1913 и 1915-1918 години.

До църквата се намира основното училище в Сливница, в чиито двор до оградата на църковния двор можете да видите паметниците на капитан Васил Данаджиев и подпоручик Иван Бобев – двама геройски загинали офицери при битката за Сливница в сръбско-българската война от 1885г. След това отиваме до площадчето при паметника костница.

Завиваме наляво и в края на улицата правим нов ляв завой. Вървим около 200м и минаваме покрай паметника на Дядо Пуне – един от видните дарители в Сливница. Следва завой вдясно. От дясната страна, през 2010г. е изградена писта за радиоуправляеми модели, а малко по-нататък са двете гимназиални училища в града (от двете страни на улицата). Пътят за кола пред училищните дворове е блокиран, но това е пешеходен и вело-маршрут.

Насочваме се към последната точка от нашия маршрут. В края на улицата, на кръстовище с 5 кьошета, правим лек десен завой (пресичаме главната улица и продължаваме по дясната улица) и след 300м достигаме до наскоро реконструирания градски парк в Сливница, който е чудесно място за отмора след дългата разходка.

Този маршрут е само един от вариантите за разходка до най-интересните туристически обекти в град Сливница. Възможно е съкращаване на маршрута или комбиниране с други обекти, налични на туристическата карта.

Снимки

Местоположение и GPS данни

Можете да изтеглите актуална GPS следа (track) на маршрута от бутона „Download“ – долу вдясно под картата.

, , , , , , ,

Едно мнение за “Туристически маршрут: Обиколка на град Сливница

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *