Туристически маршрут: Село Братушково – „Светени води“

Обща информация

Братушково - Светени водиНад село Братушково се намира местността “Манастирище”. В далечното минало над селото е имало манастир, опожарен до основи по време на османското иго. На мястото, където се е извисявал манастира сега има дърво, от корените на което извира вода, а местните хора наричат това място “Светени води”. Вярва се, че тези води са лечебни. Наскоро добри хора решиха да изградят параклисчета-чешми, от които да тече водата, а не просто да се стича от корените на дървото.

Дължина на маршрута: около 2 км в едната посока

За начална точка на маршрута село Братушково – „Светени води“ приемаме чешмата, намираща се на главната улица в село Братушково (чешмата е от другата страна на реката). Построена е преди няколко години и според местните хора водата, течаща от нея, е лековита (помага на хора с болки в бъбреците), но наличието на спирателен кран ни кара да вярваме, че в момента е свързана с водопроводната мрежа.

Продължаваме по главната улица и минаваме покрай сградата на Кметството и автобусната спирка. Следваме коритото на реката и достигаме до метален мост.

Тук пътят се разклонява на две. Отклонението вляво води към православен храм “Св. пророк Илия” в Братушково. Продължаваме вдясно (направо) и започваме да се движим по черен път. Следвайки табелите достигаме до „светените води“.

На мястото на опожарения от турците през 1852г. манастир „Св. Николай“ ще бъде изграден параклис, като всеки може да помогне с каквото може.

Снимки

Местоположение и GPS данни

Можете да изтеглите актуална GPS следа (track) на маршрута.

Total distance: 3187 m
Max elevation: 724 m
Min elevation: 660 m
Total climbing: 87 m
Total descent: -33 m

, , , , ,

Едно мнение за “Туристически маршрут: Село Братушково – „Светени води“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.