Туристически маршрут: Чепън планина и Драгоманското блато

Обща информация

Чепън планина и Драгоманското блато се намират на около 15км от град Сливница, на територията на съседната община Драгоман. Изходен пункт е Центърът за опазване на влажните зони „Драгоманско блато“, който е разположен в покрайнините на град Драгоман, при отбивката за Драгоманското блато. Това е един чудесен маршрут за хората търсещи спокойствие сред природата.

Център за опазване на влажните зони „Драгоманско блато“Чепън е малка планина в подножието на Западна Стара планина. Представлява продълговат куполовиден масив, изграден от окарстени варовици. В началото на маршрута се минава през рехави горички, които постепенно отстъпват място на треви и камъни с различна форма и размер. В даден момент се открива красива гледка към целия Драгоман, който е останал ниско долу, а в далечината се вижда и съседна Сърбия.

Най-високата точка на Чепън планина (връх Петровски кръст) се достига за по-малко от два часа. На върха има старинен оброчен кръст, който е дал и днешното му име. Според легендата той е поставен тук от роднини на драгомански чорбаджия на име Петър, който по турско време е отвлечен и убит на върха от разбойници. В древността на върха е било изградено светилище на бог Сабазий, останки от което личат и до днес.

Драгомаско блатоМетална маса с две метални пейки предлагат възможност за почивка. Гледката, която се открива от този обзорен връх не е за изпускане. Отлично се виждат Стара планина, Витоша и много други големи и малки възвишения. В южното подножие на планината се е кротнало Драгоманското блато, а зад него са ниските възвишения Три уши, където е изкована българската победа във войната със сърбите през 1885г.

Връщането може да стане по същия маршрут. Алтернативен вариант е да слезете от източната страна (откъм село Голямо Малово) и по пътя да се върнете до изходната точка. Любителите на по-екстремните неща може да се спуснат по силно наклонения южен склон (в посока Драгоманското блато), но времето за слизане ще бъде значително по-голямо от обичайния маршрут, много по-натоварващо за ставите и по-рисково.

Не забравяйте да посетите и красивото Драгоманско блато – най-голямата естествена карстова влажна зона в България. То е богато на различни видове водолюбиви птици и растения. В него има изградена дървена пътечка и наблюдателници, от които лесно може да наблюдавате различните видове птици.

Снимки

Местоположение и GPS данни

Чепън планина може да бъде изкачена от няколко посоки, поради което можете да направите няколко различни разходки и да тръгвате от различни точки.
GPS координати на най-високата точка – връх Петровски кръст (1206м): 42.9475,22.959722.

Най-близката точка за изкачване на Чепън планина започва от сградата на Сдружение за дива природа „Балкани“ (съкратено: СДП Балкани, което е различно от „Зелени Балкани“) в Драгоман.
GPS координати: 42.939018,22.928104 – паркинг пред СДП Балкани (762м).

За разглеждане на Драгоманското блато можете да отидете с кола до самия вход на блатната пътека, която се намира в подножието на Чепън планина.
GPS координати: 42.937378,22.951641 – паркинг пред блатната пътека на Драгоманското блато.

За да изкачите Чепън планина от друга страна, можете да продължите по пътя покрай Драгоманското блато (подминавате паркинга за блатната пътека) и когато планината започне да намалява височината си, да изберете място да отбиете с колата и да започнете изкачването.
GPS координати: 42.938686,22.978559 – отбивка (709м) към Чепън, преди село Големо Малово (използва се от парапланеристи за приземяване).

, , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *