Музей на Първа пехотна софийска дивизия в град Сливница

Обща информация

Музей на Първа пехотна софийска дивизияМузеят на Първа пехотна софийска дивизия в град Сливница е открит през 1995г. в една от залите на „Военен клуб – Сливница“, в чест на 110г. от Съединението на България и Сръбско-българската война 1885г, които са емблематични за района на Сливница.

Историята на Военен клуб — Сливница е тясно свързана с историята на 25-ти Драгомански пехотен полк и Първа пехотна софийска дивизия. В музея има много експонати, свързани с историята на т.нар. „Желязна Софийска дивизия“ – бойни знамена, снимков материал, облекло и въоръжение на войните.

След освобождението на България, дружините на Българското опълчение стават ядро на формиращата се българска войска. С указ №41 от 1884г. основа за създаване на частите на Първа пехотна софийска дивизия стават: 1-ва, 2-ра, 3-та, 4-та, 5-та и 6-та пеши дружини, който създават Първа пеша бригада и 17-та, 18-та и 21-ва пеши дружини, които сформират 6-ти пехотен търновски полк. Той впоследствие влиза в състава на същата бригада.

През Балканската война (1912-1913) дивизията е част от Първа армия. През Междусъюзническата война (1913) война Първа дивизия воюва в състава на Трета армия.

Желязна Софийска дивизия участва и в Първата световна война. След успешни настъпителни действия в района на Пирот, те преследват противника и на 26 октомври 1915г. овладяват Лесковац. Първа пехотна софийска дивизия взема участие в овладяването на силната Тутраканска крепост, която на 6 септември 1916г. пада в ръцете на българите.

През септември 1944г. с ентусиазъм бойците и командирите на дивизията се отправят на фронта за участие в заключителния фронт на Втората световна война. В тежките и неравни боеве при Стрежин, Страцин и Куманово те проявяват изключителна храброст и се покриват с неувяхваща слава.

Към 2013 година музеят не е постоянно отворен за посещения и най-вероятно се отваря само при запитване! Моля опитайте да се свържете с Община Сливница за повече информация.

Снимки

Местоположение и GPS данни

Музей на Първа пехотна софийска дивизия в град Сливница – GPS координати (виж карта): 42.853584,23.036935

Адрес: гр. Сливница, ул. “Паисий Хилендарски” №48

Центриране
Трафик
Колоездене
Транспорт
Google MapsИзтегли упътвания
, , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *