Паметници на капитан Васил Данаджиев и подпоручик Иван Бобев

Обща информация

Паметниците на капитан Васил Данаджиев и подпоручик Иван Бобев се намират в двора на основното училище, до каменния зид на православния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в град Сливница. Представляват малки почетни паметници под формата на пирамиди, издялани от варовиков блок (пренесен от чуките на Три уши), отгоре с православни християнски кръстове.

Капитан Васил Данаджиев е български офицер и герой от Сръбско-българската война. През 1885г. е произведен в чин капитан и назначен за командир на 3-та батарея от 1-ви артилерийски полк. Взема участие в Боят при Цариброд (2 ноември), Боят при Драгоман (3 ноември) и в Сливнишкото отбранително сражение (5-7 ноември). Загива  на 5 ноември 1885г. в разгара на боя (около 14.30ч.) за Преславския редут край село Алдомировци.

Подпоручик Иван Бобев е командир на рота от V пехотен Дунавски полк. До 6 ноември 1885г. е на десния фланг на сливнишката позиция. Загива геройски от куршум в главата, докато тичал пред ротата си с извадена сабя в ръка, при атаката „на нож“ на третата чука на рида Три уши (Чавчи камък).

Повече информация можете да прочетете от статията Паметници на капитан Васил Данаджиев и подпоручик Иван Бобев в секция История на Община Сливница.

Снимки

Местоположение и GPS данни

Паметници на капитан Васил Данаджиев и подпоручик Иван Бобев – GPS координати (виж карта): 42.849501,23.038421

Местоположение в Google Maps:

Loading
Центриране
Трафик
Колоездене
Транспорт
Google MapsИзтегли упътвания
, , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *