Местност Петлюка и скалното светилище на Асклепий

Обща информация

Местност ПетлюкаМестността Петлюка (често срещана като петлюк, пеклюка и пеклюк) се намира на около 2,5км южно от село Гълъбовци и около 1км източно от село Гургулят.

Петлюка или Пеклюка, или Петлюк, или Пеклюк – кое е правилното име? Много често Петлюка и Пеклюка се използват взаимозаменяемо, но най-вероятно правилното име е Петлюка, предвид следните факти:

  • реката се казва Петлюк;
  • върхът се казва Петлючки камик;
  • старата крепост е известна с името Петлюка;
  • има 2-3 пещери с името Петлюка 1, 2 и 3;
  • има фирма и къща за гости с името Пеклюк.

Трите варовикови скали – Петлючки камик, Равни камик и Кривша са разположени в посока изток-запад и лежат приблизително на една линия. Дължината на скалното образувание е приблизително 500м. Река Петлюк се явява своеобразна ос на симетрия, разделяйки това скално образувание на две почти равни части – от едната страна (източният гребен) е внушителния Петлючки камик, а от другата – по-ниските и полегати Равни камик и Кривша. Между трите скали реката е изградила едно тайнствено и живописно ждрело с дължина около 50м и максимална височина – 30м.

Естествената защитеност на трите варовикови блока, наличието на вода и благоприятните условия за живот са оценени още в дълбока древност. Множеството разкопки свидетелстват за наличие на живот още от древнотракийската, римската и средновековната българска епоха. В местността са открити исторически находки, които се датират около 5-6 хил. пр. Хр. Предполага се, че по-късно районът е населяван от трибалите, а впоследствие и от сердите.

В ниската част до реката има чешма с вода, за която местните хора казват, че е минерална и лековита. Заради тази вода се счита, че в района е имало светилище на древногръцкия бог-лечител Асклепий, син на Аполон и нимфата Коронида. Свидетелство за това са и намерените в региона на Сливница монети с неговия лик.

Пещера

Изкачвайки се нагоре по южната страна на скалата се достига до пещера Гълъбарника, на входа на която има залепени икони, осветени свещи и кибрит за палене. Явно мястото се почита по някакъв начин. Тук изпъква аналогията с пещерите-светилища, топоси на вяра, почитани в древността и античността. В пещерата не може да се влезе без подходяща екипировка, но се смята, че тя излиза от другата страна на скалата под името Хайдушка пещера. Двата входа са именувани отделно, тъй като не е лесно (а към момента може би е невъзможно) да се премине цялата пещера от единия край до другия. В района има данни за още 2-3 пещери с имената Петлюка 1, 2 и 3.

Местност Петлюка - панорама (bgmountains.org)

Местност Петлюка – панорама (bgmountains.org)

Източно от входа на пещерата, в каменна стена висока 4м и дълга повече от 20м, се намират повече от 30 бойници, разположени в 2 реда. В източната и североизточната част на Петлючки камик се намират основите на разрушени крепостни стени, четвъртити кули и щерна за вода с височина 6м, всичките градени от ломени камъни, споени с бял хоросан. Защитните стени са издигнати в подножието на скалния блок, тъй като билната площ на върха е сравнително малка.
Строителните особености на останките от крепостните стени и съоръжение показват, че най-вероятно са строени през XII-XIII век, по време на въстанието на Асен и Петър. Според друго предание крепостта е от времето на болярина Кракра Пернишки и именно оттук в продължение на много дни той отбивал атаките на византийските войски. Съдейки по безмилостното унищожаване на стените, крепостта Петлюка, подобно на всички други български крепости, е оказала сериозна съпротива на османските завоеватели през 1382г., когато земите около София са били завладени от тях.

Ако посещавате село Гургулят, задължително отделете време и за пантеона – огромен монумент, имащ формата на пресечена четириъгълна пирамида, издигнат през 1985г. по случай 100 годишнината от Сръбско-българската война, в чест на офицерите, войниците и местните селяни, загинали във войната. Можете да сте сигурни, че не сте виждали друг подобен паметник. Заслужава си да се посети!

Местоположение и GPS данни

Местност Петлюка и скалното светилище на Асклепий – GPS координати (виж карта): 42.78859,22.992538* (* координатите указват точка от местността, а не цялата местност)

До местността Петлюка се достига най-лесно по новоизградените екопътеки от село Гургулят или село Гълъбовци (екопътека Гълъбовци-Петлюка-Гургулят). През пълноводния сезон екопътеката от село Гълъбовци не е подходяща за достигане на местността Петлюка, тъй като ждрелото е недостъпно и ще се наложи да използвате горски пътеки за да заобиколите скалите.

с.Гургулят

, , , , , , , , , ,

4 мнения за “Местност Петлюка и скалното светилище на Асклепий

  1. Здравейте,
    след успешния вело-преход на 12 участника от фейсбук групата „Съботни Велоразходки – гр. Перник“: Перник – Гургулят-Петлюка-Сливница-Банкя – Перник, общо 105 км,
    бих искала да споделя впечатленията за природните и исторически забележителности по маршрута.
    Ползвахме информация приоритетно от настоящия сайт.
    Впечатлени сме от внушителния Пантеон в Гургулят.
    Не се изгубихме, в търсене на Петлюка.
    Чешмата, детския кът, ждрелото и пещерата – чудесно и чисто място за пикник и разходка.
    Паметниците и парка в Сливница бяха точно маркирани на картата.
    Обещаваме да дойдем пак!
    Сърдечни поздрави: Станимира Арсова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.