Празници и събори

Празник на град Сливница – 24 май

Празник на град СливницаЧестването се организира всяка година на 24 май – Денят на българската писменост и култура.  Съборът обикновено се провежда на открито на площада в град Сливница. За доброто настроение на жителите и гостите на Сливница се грижат известни певци, самодейни състави към читалищата в Сливница и Аломировци, Ансамбъл за народни танци „България“, град Сливница и други. Празничната програма завършва с тържествена заря.

В дните около и на празника редовно се провеждат спортни състезания като футболни и шахматни турнири, често с награди, осигурени от Община Сливница.

Празници на селата в Община Сливница

Събор в село АлдомировциСелските събори водят началото си от далечни времена. На тях присъстват, както местни хора, така и гости от близо и далече. Те са чудесен повод за събиране на всички поколения от един род на едно място. Българинът обича да се весели. На празник отпуска душата си, пее и танцува, ходи на гости при свои близки и приятели, слага богати трапези, отрупани с храна и питиета. В почти всички селища на община Сливница се провеждат такива събори. Денят е определен (наречен) специално от жителите на населеното място, съобразявайки се с българските официални и религиозни празници.

Списък със селските събори в Община Сливница:

Населено място Дата Празник
с. Алдомировци променя се Свети дух*
с. Бахалин 1 ноември Ден на народните будители
с. Бърложница променя се Русалски петък
с. Братушково 21 септември Рождество на Пресвета Богородица /стар стил/
с. Гълъбовци 28 август Голяма Богородица /стар стил/
с. Гургулят 2 август Илинден
с. Драготинци променя се Втория ден на Великден
с. Извор 1 ноември Ден на народните будители
с. Пищане 28 август Голяма Богородица /стар стил/
с. Повалиръж 28 октомври Св. Мъченица Параскева
с. Радуловци 1 май Ден на труда
с. Ракита 6 септември Ден на съединението на България

* Ден на Свети Дух – 51-ят ден след Великден.

„По алеята на безсмъртието – Сливница 1885“

Новото гробище над СливницаВсяка година, през месец октомври или ноември, подофицерско дружество „Гургулят – потомци“ провежда национален туристически поход-поклонение „По алеята на безсмъртието – Сливница 1885”. Участниците минават по стъпките на героите, воювали за Съединението на Княжество България с Източна Румелия, осъществило се на 6 септември 1885 г. Участие взимат много родолюбци от цялата страна, сред които и много възрастни и ученици.

Годишнина от Сръбско-Българската война

Годишнина от Сръбско-българската войнаВсяка година в средата на месец ноември се отбелязва годишнината от Сръбско-българската война. На „Пантеона“ в село Гургулят се отдава почит към паметта на загиналите, вечна признателност към офицерите и войниците, жертвали живота си в една от най-значимите войни за България и обединението на нашия народ. Поднасят се венци пред Монумента “Героите на Сливница”, в центъра на града и пред други исторически паметници в района.

Възстановка по случай 125 години от Сръбско-българската война (18 ноември 2010г.) – снимките принадлежат на авторите.

Сливница Рок Фест

Сливница рок-фестЕжегодно около 24 май се провежда Сливница рок фест. Целта на фестивала е да популяризира рок и метъл музиката, да даде възможност за изява на млади български банди, които да популяризират музиката си и да свирят на една сцена с вече утвърдени музиканти. В продължение на два дни, феновете и гостите на града имат възможност да чуят едни от най-любимите си песни, да видят разнообразни групи (известни и дебютиращи музиканти), да чуят много нова авторска музика и да се насладят на атмосферата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *