Първи войнишки паметник – в село Алдомировци

Обща информация

Първият войнишки паметник се намира на височината Мрамора, където е гробищния парк на село Алдомировци. Посветен е на войниците и офицерите от 7-ми преславски полк (който е на гарнизон в Шумен), отдали живота си за Съединението на България в боевете от Сръбско-българската война през 1885г. Паметникът е открит на 7 ноември 1891 година в присъствието на княз Фердинанд. Останал е в паметта на поколението като „Папанчевския паметник“.

Редом до българското знаме се вее и италианското, в чест на стотината италиански работници по ж.п. линията София-Драгоман, включили се с местните жени, деца и старци в копаенето на окопите по време на военните действия.

Много допълнителна информация и снимки можете да прочетете от статията Първи войнишки паметник – в село Алдомировци в секция „История“ на Slivnitsa.com.

Снимки

Местоположение и GPS данни

Първи войнишки паметник (село Алдомировци) – GPS координати (виж карта): 42.847053,22.977497

Местоположение в Google Maps:

, , , , , , , , , ,

2 мнения за “Първи войнишки паметник – в село Алдомировци

  1. Днес посетих със семейството си и първия войнишки паметник и Алдомировското Блато. Хубаво е че са съхранени и паметника и блатото. За съжаление и на двете места личи абсолютното отсъствие на общината. Въпреки вчерашния национален празник, паметника на героите от Българо-Сръбската Война беше непочистен от бурени и имаше само един стар венец, кой знае от преди колко месеца. Явно и не отскоро бяха откраднати и фотоволтаици на осветителната уредба на комплекса. Полицията върши ли си работата – вие кажете… Сходно беше положението и на блатото – пластмасови бутилки и буклуци навсякъде, а в заграденото на съседното военно поделение весела бракониерска резачка поваляше дърветата вътре. Изобщо мила родна картинка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.