Защитена местност „Алдомировско блато“

Обща информация

Алдомировско блатоЗащитена местност „Алдомировско блато“ е блато с карстов характер с площ 130 хектара, което се намира на територията на Община Сливница, на около 5 километра от град Сливница и на около 1 километър от жп. гара Алдомировци, съвсем близо до международен път Е80. Площта му е 129,40 хектара.

Обявено е за Защитена местност през 1989 г. като част от Защитена зона „Драгоман“. Обитава се от много редки видове растения и водолюбиви птици (бойница, голям гмурец, малък гмурец, черноврат гмурец, дъждосвирец, бял щъркел, малка чайка и други). Тук има и находище на блатно кокиче, което е известно с лечебните си свойства.

През 2012г. започват дейности за възстановяване на Защитена местност „Алдомировско блато“. Проектът е финансиран с пари от държавата и Европейския съюз. Крайната цел е развитие на природосъобразния туризъм. Основните дейности са свързани с възстановяване на ихтиофауната, като хранителна база на водолюбивите птици. Те включват заземяване на електрическите стълбове, кули за наблюдение на птиците, възстановяване на находищата на лалугери и на сухоземни костенурки.

За жалост през 2012 и 2013 години блатото пресъхва напълно, най-вероятно поради голяма пукнатина, образувала се от сеизмична дейност. През 2013г. тази пукнатина е запълнена и в момента в Алдомировското блато отново има живот.

Риболов

Залез на Алдомировското блатоМакар и защитена местност, риболовът в блатото е разрешен през периода, когато той не пречи на птиците, които гнездят, т.е. от август до февруари. Риболовът обаче трябва да става само от брега, без да се влиза с лодки навътре, където се нарушава спокойствието на редките видове птици. В миналото е било любимо място за отдих на софиянци и истински рай за рибарите от района. Именно тук е поставен рекордът за уловен бял амур с въдица – 22,700 кг. от 1982 година.

Местоположение и GPS данни

Защитена местност „Алдомировско блато“ – GPS координати (виж карта): 42.893488,23.002994

, , , , , , , ,

2 мнения за “Защитена местност „Алдомировско блато“

  1. Имам въпрос:
    Освен птици, какви видове бозайници са намерени в блатото, напр. малка водна земеровка (Neomys anomalus), видра (Lutra lutra), воден плъх (Arvicola terrestris), малка или оризищна мишка (Micromys minutus), евентуално ондатра (Ondatra zibethica).
    Благодаря предварително за информацията!
    ЕУ

  2. Показаната патица е кафявоглава потапница (Aythya ferina)
    Туристическата, историческата и природонаучна информация е твърде интересна. Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.