Туристически маршрут: Чепън планина и Драгоманското блато

Обща информация

Чепън планина и Драгоманското блато се намират на около 15км от град Сливница, на територията на съседната община Драгоман. Изходен пункт е Центърът за опазване на влажните зони „Драгоманско блато“, който е разположен в покрайнините на град Драгоман, при отбивката за Драгоманското блато. Това е един чудесен маршрут за хората търсещи спокойствие сред природата.

Център за опазване на влажните зони „Драгоманско блато“Чепън е малка планина в подножието на Западна Стара планина. Представлява продълговат куполовиден масив, изграден от окарстени варовици. В началото на маршрута се минава през рехави горички, които постепенно отстъпват място на треви и камъни с различна форма и размер. В даден момент се открива красива гледка към целия Драгоман, който е останал ниско долу, а в далечината се вижда и съседна Сърбия.

Най-високата точка на Чепън планина (връх Петровски кръст) се достига за по-малко от два часа. На върха има старинен оброчен кръст, който е дал и днешното му име. Според легендата той е поставен тук от роднини на драгомански чорбаджия на име Петър, който по турско време е отвлечен и убит на върха от разбойници. В древността на върха е било изградено светилище на бог Сабазий, останки от което личат и до днес.

Драгомаско блатоМетална маса с две метални пейки предлагат възможност за почивка. Гледката, която се открива от този обзорен връх не е за изпускане. Отлично се виждат Стара планина, Витоша и много други големи и малки възвишения. В южното подножие на планината се е кротнало Драгоманското блато, а зад него са ниските възвишения Три уши, където е изкована българската победа във войната със сърбите през 1885г.

Връщането може да стане по същия маршрут. Алтернативен вариант е да слезете от източната страна (откъм село Голямо Малово) и по пътя да се върнете до изходната точка. Любителите на по-екстремните неща може да се спуснат по силно наклонения южен склон (в посока Драгоманското блато), но времето за слизане ще бъде значително по-голямо от обичайния маршрут, много по-натоварващо за ставите и по-рисково.

Не забравяйте да посетите и красивото Драгоманско блато – най-голямата естествена карстова влажна зона в България. То е богато на различни видове водолюбиви птици и растения. В него има изградена дървена пътечка и наблюдателници, от които лесно може да наблюдавате различните видове птици.

Снимки

Местоположение и GPS данни

Чепън планина може да бъде изкачена от няколко посоки, поради което можете да направите няколко различни разходки и да тръгвате от различни точки.
GPS координати на най-високата точка – връх Петровски кръст (1206м): 42.9475,22.959722.

Най-близката точка за изкачване на Чепън планина започва от сградата на Сдружение за дива природа „Балкани“ (съкратено: СДП Балкани, което е различно от „Зелени Балкани“) в Драгоман.
GPS координати: 42.939018,22.928104 – паркинг пред СДП Балкани (762м).

За разглеждане на Драгоманското блато можете да отидете с кола до самия вход на блатната пътека, която се намира в подножието на Чепън планина.
GPS координати: 42.937378,22.951641 – паркинг пред блатната пътека на Драгоманското блато.

За да изкачите Чепън планина от друга страна, можете да продължите по пътя покрай Драгоманското блато (подминавате паркинга за блатната пътека) и когато планината започне да намалява височината си, да изберете място да отбиете с колата и да започнете изкачването.
GPS координати: 42.938686,22.978559 – отбивка (709м) към Чепън, преди село Големо Малово (използва се от парапланеристи за приземяване).

, , , , , , , , ,

2 мнения за “Туристически маршрут: Чепън планина и Драгоманското блато

  1. Красиво място наистина, но шосето до там и там в селата е нещо страшно. В Багдад при бомбандировките сигурно не било така, не виждам кой ще иска види тия неща като не може да стигне до там.

    1. Към днешна дата (март 2023г.) целия път от Драгоман до Големо Маловое основно ремонтиран и в отлично състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.