Музей на Първа пехотна софийска дивизия в град Сливница

Обща информация

Към средата на 2019г. има слухове, че музеят е разформирован и закрит, без да се планира повторно пускане.

Музей на Първа пехотна софийска дивизияМузеят на Първа пехотна софийска дивизия в град Сливница е открит през 1995г. в една от залите на „Военен клуб – Сливница“, в чест на 110г. от Съединението на България и Сръбско-българската война 1885г, които са емблематични за района на Сливница.

Историята на Военен клуб — Сливница е тясно свързана с историята на 25-ти Драгомански пехотен полк и Първа пехотна софийска дивизия. В музея има много експонати, свързани с историята на т.нар. „Желязна Софийска дивизия“ – бойни знамена, снимков материал, облекло и въоръжение на войните.

След освобождението на България, дружините на Българското опълчение стават ядро на формиращата се българска войска. С указ №41 от 1884г. основа за създаване на частите на Първа пехотна софийска дивизия стават: 1-ва, 2-ра, 3-та, 4-та, 5-та и 6-та пеши дружини, който създават Първа пеша бригада и 17-та, 18-та и 21-ва пеши дружини, които сформират 6-ти пехотен търновски полк. Той впоследствие влиза в състава на същата бригада.

През Балканската война (1912-1913) дивизията е част от Първа армия. През Междусъюзническата война (1913) война Първа дивизия воюва в състава на Трета армия.

Желязна Софийска дивизия участва и в Първата световна война. След успешни настъпителни действия в района на Пирот, те преследват противника и на 26 октомври 1915г. овладяват Лесковац. Първа пехотна софийска дивизия взема участие в овладяването на силната Тутраканска крепост, която на 6 септември 1916г. пада в ръцете на българите.

През септември 1944г. с ентусиазъм бойците и командирите на дивизията се отправят на фронта за участие в заключителния фронт на Втората световна война. В тежките и неравни боеве при Стрежин, Страцин и Куманово те проявяват изключителна храброст и се покриват с неувяхваща слава.

Към 2013 година музеят не е постоянно отворен за посещения и най-вероятно се отваря само при запитване! Моля опитайте да се свържете с Община Сливница за повече информация.

Снимки

Местоположение и GPS данни

Музей на Първа пехотна софийска дивизия в град Сливница – GPS координати (виж карта): 42.853584,23.036935

Адрес: гр. Сливница, ул. “Паисий Хилендарски” №48

гр. Сливница, ул. “Паисий Хилендарски” №48

, , , ,

4 мнения за “Музей на Първа пехотна софийска дивизия в град Сливница

  1. Няма и помен от музея на 1-ва желязна Софийска дивизия. Разсипан е веднага след откриването му. Къде са експонатите никой не може да каже. Нито общината, нито общинската организация на СОСЗР. Срам, срам, срам! Дори никой не може да си спомни имената на командирите на дивизията и бригадата след 1990г. до закриването и.
    Ако някой знае нещо нека го изпрати на имейла ми по долу. Искам да сложа имената на командирите в книга. След полковник Стоянов, който е последен командир на дивизията идва полковник Васев, после ген Ангелов, после Владимиров. Това си спомням, но годините не помня кога са командвали.

    1. 1990-1993-подп.михаил василев владимиров;
      1993-1994 полк. ангел стоянов;
      1994-1999 полк.никола янев васев;
      1999-2001 подп. димитър злидолски;
      2001-2002 полк. марин маринов.
      2002 я наследява 5-то ПРТК ( полково резервно тактическо командване)
      закрито(реформирано)2003г.

    2. Благодаря, Атанас! Изпратих на имейла на Кирил, дано да му е полезна информацията! Здраве и весели празници!
      Людмил

  2. Бях на откриването му през 1995 г. Подариха ми книгата „Един от Първа дивизия“ на Георги Ст. Георгиев. Исках да заведа сега сина си, да го разгледаме, много жалко, че е закрит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.