Паметник на капитан Марин Янакиев Маринов

Обща информация

Паметникът на капитан Марин Янакиев Маринов се намира на връх Мека Црев, част от рида Три уши, северно между градовете Сливница и Драгоман. От международния път София-Калотина се виждат 3-те върха, около които са водени решаващи боеве в Сръбско-българската война от 1885г. – Чавчи камък, Дръмски връх и Мека црев.

Паметникът на русенския капитан Марин Янакиев Маринов е осветен и открит на 5 октомври 2007г. Целта за изграждането му е, да се запази спомена за героите, отдали най-свидното – живота си, за да я има България!

Капитан Марин Янакиев Маринов – forum.boinaslava.net (Неосъществените генерали)

Капитан Марин Янакиев Маринов – forum.boinaslava.net (Неосъществените генерали)

През Сръбско-българската война (1885), полкът на капитан Маринов се сражава на първа линия още във втория ден на войната – при Врабча (3 ноември). Като началник на Врабчанския отряд, с участието на 1-ва и 2-ра дружини от бдинския полк, цял ден задържат сръбските нашественици на границата. Все пак накрая българите отстъпват пред многочисления противник и се изтеглят към Сливница.

Заемат позиции на десния фланг на Сливница, на рида Три Уши, където се сражават между 5-7 ноември. На 7 ноември, решителния ден в битката при Сливница, се взема решение за атака „на нож“ към съседния връх. Капитан Маринов лично повежда своите войници за финалния щурм на върха и той е успешен – сърбите не дочакват схватката и се изтеглят на последния връх. За съжаление, по време на атаката капитан Маринов е тежко ранен.

Умира от раните си на 18 декември 1885г. в София. Погребан е в Русе.

Много допълнителна информация за битката на Три Уши и паметника можете да прочетете от статията Паметник на капитан Марин Янакиев Маринов в секция История на Община Сливница.

Подробна биография и информация за живота на капитан Марин Маринов от секция „Хората на Община Сливница„.

Снимки

Местоположение и GPS данни

Паметник на капитан Марин Янакиев Маринов – GPS координати (виж карта): 42.9037, 23.00277

До паметника няма асфалтиран път, но може да се достигне с кола по черен път (или да се остави колата на отбивката и да изкачите пеша). За целта се следва асфалтирания път покрай алдомировското блато, до достигане на отбивка вляво – координати 42.9028, 23.01277. Следва се черния път към върха и след около 1км се достига до паметника.

Местоположение в Google Maps:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.